Du brygger teet på det sätt du gillar bäst. Vi har en mänga olika tesilar i vår webbshop. Mängden te man använder beror förstås på egen smak, ett vanligt mått är dock en tesked per kopp eller 1 gram per dl.
Vattnet till teet bör inte koka utan bara sjuda, annars försvinner syret. Enligt gammal kinesiskt tradition skall man avbryta uppvärmningen när bubblorna är stora som guldfiskars ögon. Det är viktigt att låta teet dra på rätt sätt, något som skiljer mellan olika tesorter. För svart te bör vattnet hålla en temperatur på strax under kokpunkten och dragningstiden är mellan 3 till 5 minuter beroende på sort.
TID & TEMPERATUR
- Svart te: 3-4 minuter. 90-95 grader.
- Grönt te: 1-3 minuter. 80 grader.
- Rött te: 3-5 minuter. 90-95 grader.
Hur länge grönt te bör dra skiljer sig från sort till sort. För att få den bästa smaken bör man hålla sig mellan 1 och 3 minuter och du kan oftast brygga bladen flera gånger. Dock får inte tebladen torka mellan bryggningarna. Vill man däremot få de bästa hälsoeffekterna rekommenderas tider mellan 5 och 7 minuter. Givetvis gäller det precis som vid doseringen att det är den egna smaken som avgör.